TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 15. 06. 2010

Jak si nahrát profilovou fotku?

ivamal

Získané body

Tento měsíc: 107
Celkem: 5882
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133217.93 km
Kolo: 66076.10 km
Cvičení: 5528 h 40 min

Přátelé

Lektoři

?

Jak si přidat lektora

Novinky v obezitě

05. 06. 2014

Minulý týden se konala obezitologická konference v Sofii, které jsem se se Sašou zúčastnily. Mě jako psychologa zajímala témata od diskriminace lidí s kily navíc, až po fakt, že obezitu nelze hodnotit jen množstvím tuku, ale že je to zejména věc hlavy.

Většina studií však srovnávala efektivitu různých přístupůve vztahu k redukci váhy, a jen minimum jich bralo za úspěch nejen zhubnutá kila, ale i zvýšení kvality života, což by mělo být primárním cílem změny návyků. A jaké jsou poznatky k žhavým tématům, která dnes ovládají hubnoucí byznys v České republice?

Současný stav poznání není ještě tak daleko, aby se tvrdilo, že jsme schopni šít obézním dietu na míru ve smyslu konzumace určitých potravin. Spíše se zkoumají obecné trendy v poměru živin, kdy většina studií ukazuje, že nejlepší výsledky mají diety, kdy je vyšší procento bílkovin na úkor tuků a sacharidů. Je však samozřejmě důležité brát v úvahu, co vyhovuje každému jedinci a to se týká i počtu jídel.

Dnešní trend již nelpí na striktním doporučení 5x denně, ale pokud je pokrm vyvážený, uznává se i 3x denně.

Dalším internetovým hitem v naší zemi je doporučování zelené kávy, která dle reklamy vyřeší problém obezity – opět zklameme. Výzkumy nasvědčují tomu, že pití kávy obecně je poměrně zdravé a může se podílet preventivně proti vzniku cukrovky 2. typu. Co se týče ale magických učinků zelené kávy, jasný vliv kávy ani kyseliny chlorogenové na snížení hmotnosti není u lidí v současné době prokázán.

A tak spíše než do potravních doplňků nezbývá než investovat do dobrých bot na pohyb a do kvalitní stravy.

A kdo by se měl do změny pustit? Třeba ten, jehož obvod pasu je vyšší než polovina jeho výšky.

A kdo by si chtěl pořídit do domácnosti něco nového, pro členy STOBklubu jsme domluvili slevu 20 % na osobní váhy Beurer. Více informací o uplatnění slevy zde:http://stobklub.cz/clanek/vaha-jako-pritel-ci-nepritel-/

Zapojtese také do soutěže o krokoměr eVito zde:http://stobklub.cz/evito-soutez/

Nebo soutěžte o 1 týden krabiček Zdravého stravování, soutěž naleznete vpravo na vašem profilu.

Hodnocení (14 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

15. 06. 2014 19:31
to jste udělala ohromný kus práce a připadejte si oprávněně štíhlá
15. 06. 2014 19:31
to jste udělala ohromný kus práce a připadejte si oprávněně štíhlá
09. 06. 2014 21:04
já mám asi taky zkreslené vidění:-D
teď když jsem zhubla přes 40 kilo .. tak si připadám štíhlá ;-)))) .... a přitom mám mírnou obezitu.
09. 06. 2014 21:04
já vážila 155kg a ani jsem si tak nepřipadala, pohyblivá jsem byla ,oblečení sice hrůza ale občas se dalo koupit takže jsem to neřešila.Stačila jedna pozitivní lékařka ,mě cvaklo v hlavě a 17.měsíců jedu jiný život a se STOBEM jedu od 9.4 letošního roku. Taky jsem si myslela že si hlídám dobře kalorie a bohužel dle tabulek jsem zjistila že se hodně mílím
09. 06. 2014 20:23
ZMĚNA- v současné době mám zhruba 8kg nadváhu. Ovšem v pase o 25 cm nad normu. Dost demotizovační záležitost. Že.
09. 06. 2014 19:45
moc přeji ariellaidě ať si tuto dobrou zprávu opakuje nejen při pátku
06. 06. 2014 13:25
ivamal: děkuji. Na váhu jsem skutečně nelezla a žiji poměrně aktivně.
mooorka: ani v zrcadle nemusí člověk - v mém případě mírnou obezitu vidět. Mě zastavily zdravotní problémy. Aby to nebylo tak, že anorektička se vidí tlustá a obézní člověk se tlustý nevnímá. Obojí je divné, ale dokud jsem neměla zdravotní problémy, obezitu bych neřešila.
06. 06. 2014 08:33
Pěkné shrnutí. Myslím, že všichni obézní o své nadváze vědí, jen jsou pohodlní s tím něco udělat. Každý z nás se vidí v zrcadle, ale pokud si to nesrovná v hlavě, tak ani tabulka s výživovými hodnotami potravin na ledničce nepomůže.
06. 06. 2014 07:41
A kdo by se měl do změny pustit? Třeba ten, jehož obvod pasu je vyšší než polovina jeho výšky.

Jůůů, super, já jak jsem vysoká (176 cm), tak jsem měla porád nervy, že mám víc jak 80 cm, takhle je to v pohodě. Dobrá zpráva při pátku! :-) Díky! :-)
05. 06. 2014 23:47
Děkuji za hezké podněty, k alva - asi jste výjimka potvrzující pravidlo, že většinou se lidi s kily navíc cítí naopak ještě obéznější než jsou, nemají se rádi a to saozřejmě kazí radost ze života. Pokud je to tak, že člověk začne většinou ve středním věku přibývat co rok to kilo, a nosí sukně na gumy, pak si opravdu nemusí všímat přibývajících kil a a vyděí se až v kurzu sTOBu když stoupně po letech na váhu, ale v každém případě je lepší se mít rád s kily navíc než mít nadměrné požadavky na své tělo.
05. 06. 2014 19:17
I kdyby nic jiného, řekla bych, že můj rok a půl pobytu mezi STOBáky má zejména vliv na to, že jsem do svého dne zařadila mimo jiné minimálně 2 hodiny chůze a je to znát. Nejen na fyzické kondici ale i na tom, jak se cítím
05. 06. 2014 15:38
Pohyb a přiměřená strava to je jediná a nejlepší cesta proti obezitě.

Většina obézních (nepočítám STOBáky ty to vědí) nemá vůbec představu o kalor. hodnotách, znám lidi kteří si dají např. kolečko okurky, proužek papriky a myslí si co nesnědli zeleniny. Nemají představu kolik tuků a sachrů se v čem kde ukrývá. Vím, že je na všech obalech uvedená hodnota, ale ...Možná, že by VZP ušetřila, když by poslala lidi s počínající obezitou třeba na týdenní intenzivní kurz zaměřený na pohyb a stravu. Otázka je kdo je z obézních ochoten přijmout jiný živ. styl. Moje kolegyně v práci má křečové žíly jako provazy, doktor jí řekl aby zhubla, já jí pověděla o STOBu a nic se neděje,prý na to vážit a zapisovat jídlo nemá čas, radši půjde na operaci :-((
A to srovnání pas/výška mi přijde celkem logické (jde o hrubý odhad):-))
05. 06. 2014 15:25
Ano, obezita je v hlavě. Že jsem tlustá jsem velmi dlouho NEVNÍMALA.
A můj dotaz na psycholožku je: Jak je možné, že člověk nemusí svoje přibývající kila cítit a vnímat?
05. 06. 2014 14:51
Souhlasím s utauta, to mi taky nešlo do hlavy.
05. 06. 2014 13:57
Pokud se podíváte na průřez klubem STOB a pročtete blogy tak jsou trendy a řešení obezity víc než jasné. Jediným dlouhodobým, úspěšným a trvale udržitelným řešením nadváhy je vyvážená strava v pravidelném režimu a k tomu přiměřená tělesná aktivita. Všechny možné nevyvážené diety nebo různé všemocné doplňky jsou cestou do pekel...
05. 06. 2014 12:55
ztotoznuju, opravuju se..clanek nelze editovat:-(
05. 06. 2014 12:54
Me osobne zaujalo toto " A tak spíše než do potravních doplňků nezbývá než investovat do dobrých bot na pohyb a do kvalitní stravy."...s timto se naprosto stotoznuju...clovek je pohodlnej a radeji da tisice za neco "zazracneho" nez si koupit kvalitni boty na beh ci do fitness...kvalitni boty se totiz postaraji o chraneni nasich kloubu...dnesni technologie je opravdu uz na vysoke urovni a i kdyz mam treba kvalitni boty na chuzi a zkousela jsem v nich i behat, nelze to vubec srovnat se specialnimi boty na beh...opravdu jsem zmenu citila velmi znatelne a to jsem amater..takze se ztotoznuju s vyse uvedenou vetou a preji vsem, kdo dojdou ke stejnemu poznani mnoho uspechu a super pocity ze sebe sama!!!!
05. 06. 2014 12:40
Hodně zajímavá je věta "A kdo by se měl do změny pustit? Třeba ten, jehož obvod pasu je vyšší než polovina jeho výšky. "
Nikdy jsem totiž nechápala pravidlo, že ženy by neměly mít v pase víc jak 80 cm. Jak lze srovnávat drobnou 150cm vysokou ženu s ženou 190cm?

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři